Logo AVIG (Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde) Homeopathie Ede
Nieuws

Nieuws

Eenvoudige tips om gezond te blijven

Hierbij volgen tips voor de gezondheid zoals de artsen voor Integrale Geneeskunde vanuit de AVIG u adviseren.

Tip 1 Wat kan je zelf doen?

Wat moet je doen voor een goede gezondheid?
‘Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je naar jezelf luistert. En daarvoor moet je eerst even gaan stilstaan om te luisteren. Eigenlijk is elk mens heel wijs. Alleen zijn we vergeten om naar onszelf te luisteren.
Dus zorg je voor goede voeding, voldoende slaap en beweging. Dat stimuleert je immuunsysteem. Met een optimaal immuunsysteem is het mogelijk om de ziektes die op je pad komen zo goed mogelijk weerstand te bieden.
In feite hebben we alle kwaliteiten van binnen. Dus als je daarmee contact kan maken, dan hebben we het vermogen om gezond te blijven en onszelf steeds weer gezond te maken.
Het zelfherstellend vermogen is ongekend. Ons fysieke lichaam wil eigenlijk altijd alleen maar gezond zijn. Daarbij kan integrale geneeskunde goed helpen.’
In de herfst en de winter steken de virussen de kop op. Wat kunnen we doen om die zoveel mogelijk de baas te blijven?
‘Dezelfde dingen als gewoon voor je gezondheid: goed eten, slapen en bewegen. Met misschien soms een aanvulling. Dan spreek je het zelfherstellend vermogen aan. Dat geldt voor ieder ander virus of bacterie, zoals het coronavirus.’
Wat is integrale geneeskunde voor jou?
‘Integrale geneeskunde gaat voor mij als arts eigenlijk over het gebruik van álle geneeskundige methoden die er zijn en waarvoor bewijs is. Met een visie op de mens als geheel en een gelijkwaardige relatie tussen arts en patiënt.
Het is geen aanvulling op de reguliere geneeskunde, het is de combinatie van de reguliere én de complementaire geneeskunde. Waarbij je eigenlijk het beste van beide werelden gebruikt. Gezond verstand geneeskunde, waarbij je dat gebruikt wat nodig is.
Ik denk dat de integrale geneeskunde eigenlijk weer de verbinding is met de geneeskunst zoals we die vroeger hadden en zoals oude dokters die hadden. Als je dat kunt combineren met de technologie van nu dan denk ik dat we een enorme stap verder kunnen komen, waar iederéén mee gediend is.

Bent u benieuwd welke AVIG-arts er bij u in de buurt werkt? Kijk op www.avig.nl en lees meer over integrale geneeskunde.  
 
 

Tip 2 Gezonde nachtrust

Gezonde nachtrust? Zet je mobiel uit!
 
Je realiseert het je misschien niet, maar slapen is eigenlijk best hard werken.
 
Er gebeurt van alles met je lichaam tijdens de nacht. Je accu wordt opgeladen en fysieke kwaaltjes, zoals spierpijn of wondjes, genezen. Verder verwerk je tijdens je slaap alle informatie en prikkels die je de hele dag hebt binnen gekregen. Dat laatste gebeurt vooral door dromen. Vandaar dat je dromen vaak kunt verbinden met dingen die je hebt meegemaakt.
Een verstoorde nachtrust ondermijnt je afweersysteem. Je wordt wakker en denkt: ik ben nog net zo moe als voor dat ik ging slapen. Anderen zeggen: mijn hoofd zit zo vol! Ook komt het voor dat wondjes minder snel herstellen. Dan is je slaapproces behoorlijk verstoord.
 
Wat kun je er zelf aan doen?
Het is eigenlijk heel eenvoudig. Zorg voor frisse lucht, dus raam open. Zorg dat het goed donker is in je kamer, gordijnen dicht. Voor het naar bed gaan doe je de dingen in dezelfde volgorde: tanden poetsen, kwartiertje lezen. Door die routine weet je lichaam dat je gaat slapen, de ‘snooze modus’ gaat aan.
En vooral: zorg voor zo weinig mogelijk prikkels, al ruim voor dat je gaat slapen. Het beste is om na 10 uur geen tv meer te kijken en je tablet, laptop en mobiel uit te zetten. Het blauwe licht van al die apparaten heeft enorm veel invloed op ons. Ook de straling rond die apparaten zorgt voor ongezonde prikkels. Dus je mobiel uit! Echt, het kan.
 
Meer informatie over slapen en een gezonde nachtrust?
Kijk op www.avig.nl en lees meer over de integrale visie op gezondheid en ziekte. 
 
 

Tip 3 Goede gezondheid begint met gezond eten.

Gezond zijn begint met gezond eten. Dat klinkt heel eenvoudig. Als jouw darmen het goed hebben, gaat het ook goed met jou. Door je darmen goed te verzorgen, werkt je immuunsysteem optimaal, je voelt je beter en blijft gezond.
 
Een paar tips. Eet 500 gr. groente per dag en twee stuks fruit. Dat laatste is niet zo ingewikkeld, maar 500 gr. groente is best veel.
Door bij alle drie de hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, diner) altijd of vaak wat groente te eten, haal je die 500 gr. op een natuurlijke manier. Neem als lunch een salade, een kopje soep of beleg je brood met groentespread.
 
Eet biologisch, puur en vers. Mijd de pakjes, potjes, en zakjes. Eet met de seizoenen mee. Als er van groente of fruit een groot aanbod is, zijn er ook vaak aanbiedingen. Let daar op, het is ook nog eens goed voor je portemonnee.
 
Varieer: probeer dertig verschillende groenten per week. Naast variëren ook roteren. Eet elke dag iets anders en eventueel na de vierde dag pas weer hetzelfde als de eerste dag. Varieer ook met je ontbijt. Dat kan bijvoorbeeld havermoutpap zijn, een omeletje met groente, kokosyoghurt met granola of roggebrood met avocado.
 
Je kunt je immuunsysteem verder versterken door het regelmatig eten van vette vis, zoals makreel, haring en zalm. De vetzuren versterken je darmslijmvlieslaag.  Paddenstoelen, zoals shi take, zijn echt boosters voor je immuunsysteem. Houd het bij de drie hoofdmaaltijden, verminder de tussendoortjes.

Van belang is de spijsvertering niet continue te belasten, maar tussen maaltijden rust in te bouwen. Zo is het bijvoorbeeld goed om na de avondmaaltijd niets meer te eten, (waterdrinken mag wel) tot de volgende morgen met het ontbijt. Twaalf uur rust geeft de spijsvertering mogelijkheden voor herstel en goede vertering. Ook is het goed af en toe eens een maaltijd over te slaan en nog extra rust in te bouwen. Ook dit versterkt het immuunsysteem, omdat de darm een heel belangrijke rol speelt bij onze afweer.
 
Dit hoeft natuurlijk niet allemaal in een keer. Ook kleine stapjes helpen. Door gezonde en gevarieerde voeding voel je je al snel een stuk gezonder en energieker.
 
Meer informatie over gezonde voeding? Kijk op www.avig.nl en lees meer over de integrale visie op gezondheid en ziekte. 
 

Tip 4 Onderzoek waar je energie van krijgt


Aan het begin van het jaar zitten we vol goede voornemens. Minder suiker en alcohol, meer bewegen, minder Netflixen. Binnen een maand merk je dat je goede bedoelingen al weer verwaterd zijn. Het is zo gezellig: samen een drankje nemen, iets bij de koffie, lekker een serietje kijken.
 
Je kunt het ook anders doen. 2020 was een jaar waarin iedereen zijn leven moest aanpassen, of je dat nou wilde of niet. We zijn nu vol goede moed, maar wat 2021 ons brengt weten we niet. Het is daarom van belang om bij jezelf te blijven. Welke innerlijke bronnen heb je in het verleden gebruikt, waar word je sterker van? Neem de tijd en ruimte om dat te onderzoeken. Waarom doe ik de dingen die ik doe, wat vind ik zinvol, waar voel ik mij gezond bij, waar word ik blij van?
 
Het kan helpen om te denken: stel dat ik nog een jaar te leven heb. Wat ga ik dan in dat jaar doen? Gelukkig heb je waarschijnlijk veel langer dan een jaar, maar toch kan het je helpen om je prioriteiten te bepalen, om een sprong te wagen. Neem daarvoor de verantwoordelijkheid, durf die verandering aan, sta achter je keuze.
 
Wanneer je kiest voor een leefstijl die je blij maakt, zul je merken dat je meer overhoudt om met anderen te delen. Daar heeft het afgelopen jaar eigenlijk niets aan veranderd. Maar wel zet de pandemie je aan om nog beter te kijken naar wat goed voor je is.
Onderzoek waar je energie van krijgt en leef ernaar.
 

Hoe werkt Homeopathie?

Bekijk de interessante documentaire (30 min) over nieuwe kijk op het werkingsmechanisme van de homeopathie. Wetenschappelijk onderzoek op celniveau door biologen laat zien dat binnen de cel het mechanisme van zelfherstel gestimuleerd kan worden door de oorzaak van de beschadiging in sterk verdunde vorm toe te dienen.
Baanbrekend onderzoek door Universiteit Utrecht door van Wijk en Wiegant.

Bekijk de documentaire: Documentaire Homeopathie