Logo AVIG (Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde) Homeopathie Ede
Nieuws

Nieuws

Handen af van de homeopathie!

Al vanaf 1 juli 2012 mag van minister Schippers niet meer op verpakkingen en bijsluiters van homeopathische geneesmiddelen staan waarvoor ze gebruikt worden, omdat de werking niet wetenschappelijk bewezen is. Hierdoor verdwijnen homeopathische geneesmiddelen waarschijnlijk. Belangrijk!!: aan iedereen die de petitie wil ondertekenen; Wij willen met de petitie onder andere een burgerinitiatief starten, zodat de Tweede Kamer ons voorstel op de agenda moet zetten. We willen dat de voorstanders van homeopathie echt gehoord worden door de regering. Daarom gaan we voor 100.000 handtekeningen, die bij voorkeur voorzien zijn van uw naam, adres en geboortedatum, de bevestiging dat u 18 jaar of ouder bent en u de Nederlandse nationaliteit bezit. Alvast bij voorbaat dank!!

Teken nu de petitie: Handen af van de homeopathie!

 

Gezond oud worden

In Nederland worden we de laatste decennia steeds ouder. Was het voor onze ouders nog bijzonder om 85+ te worden, tegenwoordig bereiken steeds meer mensen die respectabele leeftijd in, naar eigen zeggen, goede gezondheid.
Toch associëren de meeste mensen ouder worden met aftakeling, gebreken en ziekten. En dat willen we niet: we willen vitaal oud worden. We hebben nog zoveel te doen dat we best 100 jaar willen worden als het dan maar wel in goede gezondheid is en met een heldere geest. Dus gaan we op zoek naar strategieën om dit doel te bereiken. We struinen het internet af en komen zo de zogenoemde Blue Zones tegen. Dit zijn gebieden op aarde waar mensen wonen die vitaal oud worden. Ze zijn gelukkig, hebben weinig tot geen ziekten en werken door tot op hoge leeftijd. Door hun gemeenschappelijke kenmerken te bestuderen proberen we een soort recept te krijgen voor een vitaal, gelukkig en lang leven.
Een van de opvallende kenmerken van de honderd-jaar-en-oudere bewoners van de Blue Zones is dat zij, al dan niet bewust, een 80% regel lijken te volgen ten aanzien van eten. Dit houdt in dat ze stoppen met eten als hun maag voor ongeveer 80% gevuld is. Ze eten dus niet door tot ze helemaal vol zitten, maar tot ze genoeg hebben.In onze westerse wereld is deze gewoonte om te eten tot je genoeg hebt vertaald in een bewuste strategie van caloriebeperking om ouder te worden. Het is een strategie die de laatste tijd sterk wint aan populariteit. De aanhangers van de theorie van caloriebeperking hopen langer en gezonder te zullen leven door 20 tot 30% minder te eten dan wordt aanbevolen.
De basis voor deze theorie ligt in wetenschappelijk onderzoek dat gestart werd in de jaren dertig van de vorige eeuw, dat aantoonde dat laboratorium muizen die 30% minder te eten kregen langer gezond bleven en ouder werden dan muizen die mochten eten wat ze wilden. Ondertussen is dit gunstige effect ook vastgesteld bij protozoa, gisten, wormen, spinnen en fruitvliegjes. Alleen, niet bij allemaal! Afhankelijk van het genetisch profiel bleken sommige proefdieren door een dieet met caloriebeperking juist een korter leven te krijgen. De verschillende onderzoeken lijken daarmee tot nog toe aan te tonen dat er binnen iedere soort, bij iedere genetische variant een soort optimale calorie-intake bestaat voor een lang leven.
Bij resusapen, een diersoort die evolutionair op de mens lijkt, wordt ook al lange tijd onderzoek gedaan. In dit onderzoek krijgt de helft van de apen een 30% calorie beperkt dieet van hoge kwaliteit zodat er geen tekorten aan essentiële voedingsstoffen of vitaminen ontstaan. De andere helft krijgt een normaal dieet. Dit onderzoek loopt al tientallen jaren en de eerste resultaten zijn nu bekend. En wat blijkt: de apen met een caloriebeperking zien er jonger uit, gedragen zich energieker en hebben minder verouderingsziekten. Dit vertaalt zich echter niet in de duur van hun leven: de apen met een caloriebeperking leven niet langer dan hun soortgenoten die het normale dieet krijgen.
Hoe dat bij de menselijke soort zit weten we (nog) niet. In Amerika wordt op dit moment de mogelijkheid geboden om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van een caloriebeperkt dieet bij de mens. De resultaten hiervan zullen echter nog jaren op zich laten wachten. Vooralsnog moeten we dus constateren dat er geen wetenschappelijk bewijs bestaat waaruit blijkt dat de menselijke soort door minder te eten dan wordt aanbevolen, vitaal ouder zal worden.

 

Hoe werkt Homeopathie?

Bekijk de interessante documentaire (30 min) over nieuwe kijk op het werkingsmechanisme van de homeopathie. Wetenschappelijk onderzoek op celniveau door biologen laat zien dat binnen de cel het mechanisme van zelfherstel gestimuleerd kan worden door de oorzaak van de beschadiging in sterk verdunde vorm toe te dienen.
Baanbrekend onderzoek door Universiteit Utrecht door van Wijk en Wiegant.

Bekijk de documentaire: Documentaire Homeopathie