Logo AVIG (Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde) Homeopathie Ede
De therapie

De therapie

De therapie

Nu bleek dat bij het doen van geneesmiddelproeven, meerdere middelen bij een zelfde ziektebeeld konden passen, maar dat elk middel dat ziektebeeld op zijn eigen manier met zijn eigen karakteristieke eigenschappen liet zien. Geen middel is daarin gelijk.
Twee patiënten met dezelfde reguliere diagnose, bijvoorbeeld een maagzweer, kunnen behandeld worden met verschillende homeopathische middelen, afhankelijk van hoe zich de klachten bij hen voordoen. In de literatuur staan wel 114 middelen genoemd bij de diagnose maagzweer.

We zien een patiënt met klachten van een maagzweer die zich op zijn werk zeer opwindt over het niet opschieten van andere werknemers. Hij slaapt slecht, voelt zich opgejaagd en geïrriteerd. Er is pijn steeds 2 uur na de maaltijd. Hij blijft behoefte houden aan vet eten met veel kruiden en veel koffie. Er is obstipatie met krimpende pijn voor de stoelgang. Hij is erg kouwelijk en wordt kwaad bij de minste tocht. Dit beeld past bij het homeopathisch geneesmiddel Nux vomica.

Een andere patiënt met een maagzweer, heeft grote behoefte aan koud drinken, daar de pijn in zijn maag zeer brandend is. Snel na het eten is er weer honger en verergert het branden. Als hij dan te veel eet braakt hij het weer uit zodra het voedsel in zijn maag is beland. Van aard is hij veel te gevoelig voor het leed van andere mensen; hij heeft zich te veel druk gemaakt om een zieke collega, die maar niet beter wil worden. Hij heeft behoefte aan ijs. Dit beeld past bij het middel Phosphorus.

Als we naar de gewone geneeskunde kijken dan krijgen beide patiënten dezelfde zuurremmers met het advies kalm aan te doen.

Dit maakt dat een homeopathisch arts u grondig moet uitvragen om te bepalen welk middel precies bij u past. Zo is een homeopathisch arts erg geïnteresseerd in een nauwkeurige beschrijving van uw klachten.

Een tweede punt kwam bij de geneesmiddelproeven naar voren. Elk middel dat werd onderzocht leverde meerdere ziektebeelden op. Er is geen middel dat enkel bij één diagnose paste.
Zo past Nux vomica bij maagzweren, maar ook bij obstipatie. Maar allergieën, astma, hoofdpijnen, slaapstoornissen, hoge bloeddruk, nierstenen zijn allen ook terug te vinden in dit geneesmiddelbeeld.

Een gevolg hiervan is dat als een patiënt met meerdere klachten of meerdere ziektebeelden bij een homeopathische arts komt, deze probeert al deze klachten onder één middel te laten vallen. U gaat met één middel de deur uit en zult zien dat, als het middel juist is gekozen, meerdere klachten goed reageren op dat ene middel!

Een patiënt kan bij terugkomst uitroepen dat zijn hoofdpijn heel goed op zijn middel reageert maar dat zijn eczeem, dat hij vergeten is eerder te noemen, ook is verdwenen !