De klassieke homeopathie
De klassieke homeopathie ook wel unitaire homeopathie genoemd, zoals ik die in mijn praktijk beoefen, maakt altijd gebruik van een precies bij u passend middel en ik dien dat enkelvoudig toe, dat wil zeggen één middel tegelijk.
Er zijn ook wel zelfzorgmiddelen te koop bij de drogist, apotheek of het reformhuis van bekende fabrikanten als Vogel of VSM, deze bestaan vaak uit een samenstelling van meerdere, op de klacht gerichte middelen. We noemen zo’n samengesteld middel wel een complex middel. We spreken wel van complex homeopathie. De werking hiervan is meer ongewis en niet zo diepgaand als die van de klassieke homeopathie.
Naast de klassieke homeopathie wordt ook wel de klinische homeopathie genoemd; men kan zeggen dat hier per diagnose een middel wordt gekozen, minder rekening houdend met de diepere aspecten van de patiënt. De toepassing van deze vorm is eenvoudiger.
Fytotherapie of kruidengeneeskunde is geen homeopathie. Wel zijn de geneesmiddelen allen van natuurlijke oorsprong, het kiezen van het middel gebeurt niet volgens het similia-principe. Heeft men maagkramp dan kan men kamillethee als middel gebruiken tegen de pijn en de kramp.
Tegenwoordig wordt ook veel gesproken over orthomoleculaire geneeswijze. Hierbij gaat men uit van het idee dat ziekte ontstaat door een tekort aan bepaalde essentiële voedingsstoffen, dat kunnen vitaminen of mineralen zijn. In hoge dosering worden deze stoffen vaak in gecombineerde samenstelling toegediend. In de homeopathie meent men wel dat waar een tekort is, dat tekort ook moet worden opgeheven, maar dat niet elke ziekte door tekorten wordt veroorzaakt. Vaak is het lichaam niet in staat voedingsstoffen juist op te nemen en te verwerken. Middels homeopathie kan de opname en verwerking van essentiële bouwstoffen gestimuleerd worden.