Logo AVIG (Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde) Homeopathie Ede
Oorsprong en uitgangspunten

Oorsprong en uitgangspunten

Oorsprong, uitgangspunten en principe.

De homeopathie is als methode ontwikkeld door Samuel Hahnemann, een Duits arts, levend van 1755 tot 1843. Hij was onrustig van geest en zijn hele leven op zoek naar een nieuwe, zachtaardige en doeltreffende geneesmethode als vervanging van de toenmalige, nog vrijwel middeleeuwse geneeskunde. Deze oorspronkelijke vorm van de homeopathie wordt ook wel klassieke homeopathie genoemd. Kern van zijn methode is het toedienen van geneesmiddelen op basis van een vast principe: het gelijksoortigheids-, ook wel similia-principe genoemd. Dat wil zeggen dat de klachten, die een patiënt heeft, genezen kunnen worden met een middel dat bij een gezond persoon soortgelijke klachten kan veroorzaken.

Dat klinkt vreemd maar we kennen allen het vaccineren, waarbij een stof, die de ziekte kan veroorzaken, in afgezwakte vorm wordt gebruikt om het afweersysteem te activeren en te zorgen dat we de ziekte niet meer kunnen krijgen. In de homeopathie wordt het niet alleen preventief gebruikt, maar ook als behandelmethode bij ziekten.

Een meer homeopathisch voorbeeld: rauwe ui kan traanogen en een lopende neus veroorzaken. Dan zal een geneesmiddel, bereid op basis van de ui, Allium cepa, patiënten kunnen helpen met dezelfde klachten, zoals een verkoudheid of hooikoorts.

Dit similia-principe is kenmerkend voor de homeopathie. Andere natuurlijke geneesmethoden als fytotherapie ofwel kruidengeneeskunde, en de antroposofische geneeskunde hebben eigen uitgangspunten.

Zo kwam laatst een patiënt met de opmerking dat hij was overgegaan tot het nuttigen van homeopathische koffie, een ander droeg homeopathische steunzolen. Dus veel wat u in huis aan huisbladen tegen komt in advertenties onder de kop homeopathie, is niet altijd homeopathie!