Logo AVIG (Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde) Homeopathie Ede
Potentiëren

Potentiëren

Potentiëren

Toen Hahnemann in de praktijk zijn geneesmiddelen ging gebruiken zag hij dat ze goed werkten maar eerst flinke verergeringen van klachten konden geven. 
Hij begreep dat deze uitgangsstoffen dus niet zomaar gebruikt konden worden, dat is begrijpelijk, en is toen gaan experimenteren met verdunningen en verwrijvingen. Toevallig ontdekte hij dat èn verdunnen èn krachtig schudden geneesmiddelen opleverden, die beter bevielen. 
Deze geneesmiddelen, zo bereid, behielden hun geneeskracht, maar gaven minder verergering te zien.

Potentiëren is een herhaaldelijk verdunnen van de uitgangsstof met alcohol of water en krachtig schudden. 
Het is een zuiver farmacologisch proces, gecontroleerd door een homeopathisch apotheker.

Zo spreken we over een D potentie als we 1:10 verdunnen en een C potentie als we 1:100 verdunnen.
Een D6 is dan een middel dat 6 maal achtereen 1:10 is verdund en hierna krachtig is geschud.
Een C 30 is dan 30 maal verdund en geschud in een verhouding van 1:100.

Hoe het kan dat dergelijke middelen in het lichaam de genezing stimuleren is nog niet bekend en onderwerp van studie. Wel staat vast dat ze een wetenschappelijk aantoonbare werking hebben. (zie wetenschap)
U kunt zich voorstellen dat het middel als fijne prikkel werkt op uw systeem, dat niet in balans is. Dat systeem heeft dan een verhoogde gevoeligheid voor een bepaald soort prikkel.

Vergelijk het met iemand die een ingrijpende negatieve ervaring heeft gehad. Zolang deze ervaring niet is verwerkt zal deze persoon overgevoelig reageren op elke nieuwe situatie die hem, bewust of onbewust, herinnert aan deze ervaring. Deze persoon gaat bij de minst erop lijkende situatie direct reageren, terwijl zijn omgeving de situatie misschien niet eens heeft opgemerkt.