Logo AVIG (Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde) Homeopathie Ede
Homeopathisch haasje over

Homeopathisch haasje over

Homeopathisch haasje over

Haasje over is een aardige uitdrukking voor het afwisselen of verschuiven van ziekte beelden. Wij zien dat vaak bij patiënten en het vormt een belangrijk begrip in de homeopathie.
Kort gezegd: als je een klacht alleen onderdrukt, bijvoorbeeld met een sterke pijnstiller of een antibiotica kuur, dan heeft het organisme de neiging de klacht op een andere manier terug te laten komen. Het ziektebeeld gaat verschuiven, vaak naar een dieper niveau.
In de volksmond heet dat; “ de ziekte slaat naar binnen”.
Enkele voorbeelden:

Na een paar keelontstekingen behandeld met antibiotica blijft de keel rustig maar klaagt de patiënt over een ernstige moeheid.
Na het weg smeren van een jeukende uitslag met cortisonzalf ontstaat bij iemand astma.
Na het wegnemen van aambeien krijgt iemand rugklachten.


Als we zo’n patiënt homeopathisch met het juist geneesmiddel behandelen dan kan de oude klacht even tijdelijk terugkeren om daarna echt op te knappen. Dit is dus voor u belangrijk te weten, want het is geen bijwerking van het middel. 
Daarnaast betekent dit dat we niet zomaar klachten met een klachtgericht middel weg moeten werken. Wil je genezen dan moet je naar het totale plaatje te kijken.

U kunt een chronische kwaal zien als een ijsberg. Het deel van de ijsberg dat boven het water uit steekt zijn de huidige klachten, maar een ziekte heeft zich in jaren ontwikkeld en is voor een groot deel onzichtbaar geworden. U weet dat bij een ijsberg ook het grootste deel onder water verborgen is.
Als ik nu alleen het zichtbare deel van de ijsberg, een huidige klacht, wegneem dan komt er weer een andere punt van de berg naar boven. Het is dus van belang tijdens de behandeling de hele ijsberg in kaart te brengen en met het middel in zijn geheel weg te nemen.


U begrijpt dat wij, homeopathische artsen, niet graag zien dat klachten onderdrukt worden.
Van onderdrukking spreken we als uitwendige klachten wegnemen alleen lokaal worden behandeld, zoals het wegnemen van voetwratten of het weg smeren van een eczeem. Onderdrukking kan leiden tot andere klachten of kan uw gezondheid ondermijnen.
Zo behandelen wij bijvoorbeeld voetwratten met een op uw hele persoon gericht middel, een zogenaamd constitutie middel. Het is weliswaar een virusinfectie, maar het best te genezen als we de weerstand voor het virus verhogen en niet alleen de wrat weg nemen.
Ook eczeem behandelen we van binnen uit met een homeopathisch middel, een zalf is aanvullend.
Dit is een andere kijk op ziekte en gezondheid; misschien even wennen voor u.